Monday, April 25, 2011

* baruu!!! baruu!!! *

huwaaaaaaaaaaaaaaaa....( baru bangon tidor nih smbil mguap2 dengan molot yg ternganga besoo) hihihii... uissshhh...sedor2 da pukul 8.30mlm. ape lagi tergopoh dan tergapah2 aku smbil terkejo2 dan terlebih sudah aku mandi dan bersiap2 sambil bersolek2 ( padahal da lambat nih).. upenye aku terlupe yang arinih ade pasar malam laaa....sedap punyer tidow sampai terluper!

aku pon naek motor dengan penuh semangat dan kelam kabot! naseb helmet aku tak pkai terbalik jep! hahahaaa...!!! start motor dan..brruummmm!! brruummm!!! brrruummmm!!!


..............................................................

smpaila aku kat pasar malam nih.." Pasar Malam Isnin di Beserah,Kuantan".. mgu nih mgu las aku ade kat Kuantan nih memandangkan minggu last aku praktikelkan diri aku di salah sebuah kedai komputer di kuantan nih.. opss!! berbalik citer sal pasar malam nih, aku pon jalan..jalan..jalan lagi..jalan..dan terus berjalan..sampailah aku tertarik ngan satu bende nih..aku kire jatuh cinta pandang pertama lah! hihii...nak tawu tak apew?? hahaa...nilah die...now,nih salah satu barang kecintaan aku...♥♥



~ .......... barang kecintaanku .........~



aku beli pon sebab purse aku yang lame tuh da terkoyak2 sana sini..hehee...ala,murah je..tak la mahal sgt..tapi yang penting sgt2 penting bagi aku..bekoz!! wane puple..hip2!! mmg syg gler kat purse aku nih! ckt pon aku tak bg die koto, apetah lagi terkena setitik air pon..hahahaa...:D poyOSssss!!! tapi nak say soory kat my chenta...hihihii...sebab aku beli tanpa mengkhabarkan padanya dulu..huhuu..jgn risau..awak tetap yang pertama dalam aty saya n awak la kecintaan pertama saya selamanya2 selain purse nih! hihiii...sayang awak sgt!!! muaahhhxx!



~ semuge purse nih bertahan lame dan tak memajOkkan diri die sehingga aku terpaksa meggantikannya dgn yg baru..hahahaaa...~


............................... *_* ...................................
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

Saturday, April 23, 2011

* Menyingkap rahsia wanita *



1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.


2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.


3. Wanita sukar nak cari bend...a yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).


4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.


5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!


6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.


7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.


8. Sekiranya seorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.


9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.


10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni langsung tak berguna.


11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.


12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.


13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.


14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.


15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.


16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.


17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!


18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.


19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.


20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.





21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!


22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.


23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.


24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.


25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.


26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..


27. Senjata wanita adalah airmata!!


28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.


29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...


30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa...


sekian... -sichomeieyza-


♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* ketaksuban yang terlampau *

arinih...aku nk bercerite sal game...game..game..game...law kite bcakap sal game nih,,aku ase mstilah budak laki yg terer..yg gurl2 nih tak pandang pon game2 nih..lagi2 law game berkenaan ngn bola...hahahaa...ape ade pada game?? kseronokan?? kelegaan?? kebahgiaan?? keindahan?? ape yg bahagia sgt ble kowg dpt maen game hah?? aku ase buang mase adelah..duduk berejam2 dpn laptop/pc/henpon kowg..dok maen game..ape daaaaaa...kan lebih bagus korg bace komik ke,,maen batu seremban ke,,maen la game laen jnji bkn yg menghadap skrin...p joging ke kn..huhuu..byk oo keburukan nye...kowg tak caye..napelah kowg tak caye.,.skng mmg tak nmpk efeknye..t lame2 akan nmpk jgk efeknye..

moh cni aku nk btawu...kowg sebenonye tawu,,tpi kowg saje wat2 tak awu disebabkn kowg taksub sgt maen game..kn?? kowg ingat aku tak awu?? aku tawu lah..hahahhaa...:D

nih antaranya keburukannya...:)

1 :: mate kowg osak..yelah,,dok ngadap komputer setiap ari..mane taknye..mate kowg uh bkn mata robot..mata robot pon law ngadap komputer stiap ari pon leh rabon tahu..huhu..nih kn lagi mate mnusie..kowg2...hargailah mata kowg tuh..mata tuh kn kurniaan Allah S.W.T. yg paling indah skali..ngn kurniaan tuh la kowg dapat tgk dunia nih..kowg dpt tgk wajah ibu bapa kowg..kowg nampak segala2nya n especially kowg dapat maen GAME!! ce law kowg tade mate,,ape yg kowg nmpk??? hahaa...lu pk lah sndiri..hahahaah!!!

2:: menambahkan dosa...ape yg aku mksudkn ngn ayat nih??? huhu...moh bia aku terangkn...cntohnye,,kowg maen game..law kowg menang tuh laen citer..sume ayat yang baek2 kuar..cam "hoorayy" "yeayy" "bagus2" "cayalah" "perghh aku syg gler ngn team nih" ..tpi seandainye law korang kalah...ce kowg pk ape yg akan kuar dpd mulut kowg?? opsss!! hahahaa...tawu kn?? kn??? mulelah kowg mencarut2, tak sudah mencarut kowg maki2 plak tuh..kowg tawu tak..ble kowg maki tuh ibarat kowg maki dri kowg sndri taw..ape yg kowg ckp tuh akan mlantun balek kne kat kowg..hah,,tak sedau ke?? hahaa...tak caye ce kowg dok depan skrin komputer then kowg nmpk wajah sape dlm skrin tuh?? huhuu...^^"

3:: mengganggu owg nk tidow..mane taknye kowg asik memekak je..owg laen nk tidow pon tak senang..kowg nih,,kite nih idup bermasyarakat..1 MALAYSIA apa!! soo,,jagelah aty n perasaan owg...skali dua takpe lg,,law stiap malam kowg memekak?? aku ase silap2 ari bulan makan pnumbuk jgk mulut kowg t..hahahahaaa...

4 :: makwe pon lari..hahaha...bkn sebab ape tapi sebab kowg kurang bg perhatian kat die..kowg nih..bwk2 la berpada2 pon kot ye kowg mmg gler game..makwe pon penting ugak..ate takkan kome nk kawen ngn game kome tuh kn?? hahahaa...adeii...t law makwe kowg lari n cari pakwe laen mule kowg nk salahkn makwe kowg...padahal kowg sndri tak tawu nk jage aty n perasaan die..perempuan nih perlukn perhatian yg lebih..ape la salahnye kowg lebihkan makwe kowg dpd game kowg tuh..ape daaaaaaaaa...

5 :: kerja pon byk tertangguh...huhuu...hah,,ngan keje tah kemane,slalu p keje lewat mane taknye titow lewat pagi..pastuh mule ponteng keje..silap2 ari buln dpt surat "u're fired!! " mase tuh baru kowg tahu mane yg lebih penting...game kowg ke,,keje kowg..hahaa..mase tuh nk myesal tak gune dah..

6:: amalan melepak di kedai kopi semata2 nak tgk perlawanan...ish3...sngup kowg tgu perlawanan yg memakan mase 2jam tuh awal2 pagi..kn lebih baek kowg p tidow..lagi bagus..hahahaa...

7:: perjudian...yang nih law terjadi,,masyAllah...selisih malaikat...istigfar lah byk2 ye sebelum kamu terlibat walhal sengaje atau pon secara tak sengaje..:)







oke..ckuplah setakat nih aku kongsikan keburukannye..law nak aku cite semuanye aku ase smpai pagi esok pon aku still tak ciap agy menaip..huhuu......ape2pon,,kepada penggemar game sekalian,,bawak2 lah bersabar..keluarlah kamu dari dunia ketaksuban kamu,,dunia game kamu..cube bkak mata kamu dgn mata yg dikurniakan Allah tuh,,lihat sekeliling kamu...siapa yang kamu perlukan n siapa pula yg memerlukan kamu disisinya...jgn hanya kerana game,,apa yg ada disekeliling kamu sumenya kucar kacir gara2 kerana kegilaan kamu terhadap game kamu!!
tak salah nk maen game,,aku tak larang kowg nk maen game,,tpi berpada2lah...n apelah salahnye law kowg minat maen game bola kn,,praktikknnye kat atas padang,,barulah bestt!! mencabar!! nih tak,,hahaa...g satu takkan kowg nk jadikn game tuh bini kowg ulak kn?? opsss!! hahahaa...tpuk dada tanya lah hati kamu..yang mana baek n yang mana buruknye...

sekian...-sichomeieyza-
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

Friday, April 22, 2011

* cara memujuk kekasih hati merajuk *

hullo...hullo..waaaaaa...sngguh indah cuace arinih..(pdahal tgah hujan lebat..haha) uiihhh...malasnye lah nk p keje,,tpi ape leh wat slagi tak abis prktkel aku, tpakselah aku p..sminggu lagi..aku nak share somting arinih...disebabkn aku nih tak pndai nk pjuk owg,,so moh aku bg tips kt korg cmner nk pjuk kekasih aty yg sedg merjok..huhuu..merajok tuh kn manje gitu! hahaa....

alaa,,biaselah law kekasih aty kite mrajuk..sbnornye die nk manje2 ngn kite..tuh tandanya die syg kat kite..lagi tinggi tahap cmburu die,,lagi tinggi syg n cnta die kat kite..kdg2 kite plak sngaje wat die mrajuk ngn cara wat cmbru tol tak?? hihii...tpi cmbru tuh bialah berpada2 yee...jgn smpai cmbru butaaaa!!!! t susa dri kowg sndri jgk..hakhakhakk :D

moh aku bg tips nye..sng jee...msti kowg leh pnye..kommfem!!!!

1 :: law die majok kowg MINTA MAAF la..apelah sgt maaf tuh law nk dibndingkn ase cnta kamu kat diekn..mtk maaf byk2 kali smpai die jemu dgo..hahaaa..barulah nmpk kowg berusaha sehabis daya nk pjuk die...

2 :: ape lg MENGALAH la..mengalah bkn bmkne kowg nih lemah cume korg nk jge hbungn tuh..tak slh kn?

3 :: KETEPIKAN EGO yg tersedia ade...laki aku tawu mmg ego bagai,,tinggi melangit tpi apelah salahnye tuk pujuk die kowg ketepikan ego kowg kejap..kn?? t ble die da ok kowg amek la balik ego kowg yg kowg da ktepikan td..hahaa!!

4:: pjuk die dengan PANGGILAN yg sgt MANJA..hahaa!! gewdiksss gitu!! (euwww,,haha)..cntohnye cam laling,,mucuk,,adindaku,,o whtever lah...ble die snyum je tuh menampakkan usaha korg tuk pjuk die hmpir berjaya...n_n

5 :: bagi COKLAT ..wahh nih cara yang mgkin agak berkesan..ala,,apelah sgt coklat tuh kn..pling tidak law kowg blikn die t die akan share coklt tuh skli ngn kowg kn..huhuu,,untung2 dpt gak kowg makan bersame slaen kowg dpt pjuk die...da alang2 tuh bli la forrero rocher..hahaaa!!



-- law aku dpt nih..mmg komfem trus ilang mrajok..hahaa!!--

6 :: takpon kn kowg suap die ngn AISKRIM..hahaaa...yelah aiskrim kn sejuk..mane tawu pas die makan aiskrim tuh tbe2 aty die leh sejuk...kn...hahaaa...

7 :: takpon kowg blikan la BEAR yang comel2 tuk si dia yg merajok tuh...huhuu..ala membazir ckt je kn ape lah salahnye..haha!! demi cinta hati kamu jgk...jgn berkire sgt taw...huhuu..

8 :: korg NYANYI lah lagu kgemaran die..kowg sbgai kekasih aty die mesti kowg tahu kn ape yg die suke,,ape yg die tak suke..lagu ape yg die minat..kowg nynyi je..alaa,,,tak yah kisah ngn sore korg yang tak sedap tuh..tak smestinye kne hafal bagai,,ko men laggar je,,hentam je jnji ade kne ckt2 ngn lagu tuh kn.. lagi cpt aty die lembut taw..sbb komfem t die akan ktawe ble kowg nynyi tak betol..hahaaaa!!

9 :: law sumer cara kat atas tuh tak berkesan kn,,korang pulak merajuk alek...hahaha!! bia die plak pjuk kowg..huhuu...:) tgk sejauh mane die akan usaha tuk pjuk kowg cam kowg usaha sehabis mgkin pjuk die..huhuu...


so,,ape lagi..jom kite share tips yg berguna nih..hihihi..smuge hbungn kalian sume bahagia..merajuk tuh tak salah,,mrajuk tandanya kite cmbru n cmbru tndanya kita syg...bgi yang memujuk CHAIYOK2!! n bagi yg dipujuk,,jgn la jual mahal sgt..untung ape owg da usaha nk pjuk kite...dpd die bia kite cmtuh,,dahlah tak pjuk pastu die wat tak tawu je kat kite n then die bia kite pjuk diri kite sndri..t sape yang makan aty??? kamo jgk..hahahaa....

ape lagi,,,SEMUGA BERJAYA!!!! Ganbattedayooo!! n_~




♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* Cinta Sejati dan Teman Sejati *

Kenapa kita menutup mata ketika kita tidur, ketika kita menangis, ketika kita membayangkan, ketika kita berciuman?
Ini karena hal terindah di dunia TIDAK TERLIHAT.

Kita semua agak aneh... dan hidup sendiri juga agak aneh...
Dan ketika kita menemukan seseorang yang keunikannya SEJALAN dengan kita.
Kita bergabung dengannya dan jatuh ke dalam suatu keanehan serupa yang dinamakan CINTA.

Ada hal - hal yang tidak ingin kita lepaskan...
Orang - orang yang tidak ingin kita tinggalkan...
Tapi ingatlah... melepaskan BUKAN akhir dari dunia, melainkan awal suatu kehidupan baru.
Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis, mereka yang tersakiti, mereka yang telah mencari, dan mereka yang telah mencoba.
Karena MEREKALAH yang bisa menghargai betapa pentingnya orang yang telah menyentuh kehidupan mereka.

CINTA yang AGUNG adalah...
Adalah ketika kamu menitikkan air mata dan MASIH peduli terhadapnya..
Adalah ketika dia tidak mempedulikanmu dan kamu MASIH menunggunya dengan setia.
Adalah ketika dia mulai mencintai orang lain dan kamu MASIH bisa tersenyum sambil berkata 'Aku turut berbahagia untukmu'

Apabila cinta tidak berhasil... BEBASKAN dirimu...
Biarkan hatimu kembali melebarkan sayapnya dan terbang ke alam bebas LAGI...
Ingatlah...bahwa kamu mungkin menemukan cinta dan kehilangannya...
Tapi, ketika cinta itu mati... kamu TIDAK perlu mati bersamanya...
Orang terkuat BUKAN mereka yang selalu menang, MELAINKAN mereka yang tetap tegar ketika mereka jatuh.
Entah bagaimana dalam perjalanan kehidupan, kamu belajar tentang dirimu sendiri dan menyadari bahwa penyesalan tidak seharusnya ada.
HANYALAH penghargaan abadi atas pilihan - pilihan kehidupan yang telah kau buat..



TEMAN SEJATI...
Mengerti ketika kamu berkata 'Aku lupa'
Menunggu selamanya ketika kamu berkata 'Tunggu sebentar'
Tetap tinggal ketika kamu berkata 'Tinggalkan aku sendiri'
Membuka pintu meski kamu BELUM mengetuk dan berkata 'Bolehkah saya masuk?'

MENCINTAI...
BUKANlah bagaimana kamu melupakan, melainkan bagaimana kamu memaafkan.
MEMAAFKAN...
BUKANlah bagaimana kamu mendengarkan, melainkan bagaimana kamu mengerti.
MENGERTI...
BUKANlah apa yang kamu lihat, melainkan apa yang kamu rasakan.

Lebih berbahaya mencucurkan air mata dalam hati, dibandingkan menangis tersedu – sedu.
Air mata yang keluar dapat dihapus, sementara air mata yang tersembunyi menggoreskan luka yang tidak akan pernah hilang.

Dalam urusan cinta, kita SANGAT JARANG menang.
Tapi ketika CINTA itu TULUS, meskipun kalah, kamu TETAP MENANG hanya karena kamu berbahagia dapat mencintai seseorang LEBIH dari kamu mencintai dirimu sendiri.

Akan tiba saatnya dimana kamu harus berhenti mencintai seseorang. BUKAN karena orang itu berhenti mencintai kita MELAINKAN karena kita menyadari bahwa orang itu akan lebih berbahagia apabila kita melepaskannya.

Apabila kamu benar - benar mencintai seseorang, jangan lepaskan dia.
Jangan percaya bahwa melepaskan SELALU berarti kamu benar - benar mencintai MELAINKAN... BERJUANGLAH demi cintamu.
Itulah CINTA SEJATI

Lebih baik menunggu orang yang kamu inginkan DARIPADA berjalan bersama orang 'yang tersedia'.
Lebih baik menunggu orang yang kamu cintai DARIPADA orang yang berada di sekelilingmu.
Lebih baik menunggu orang yang tepat kerena hidup ini terlalu singkat untuk dibuang dengan hanya dengan 'seseorang'.

Kadang kala, orang yang kamu cintai adalah orang yang PALING menyakiti hatimu dan kadang kala, teman yang membawamu ke dalam pelukannya dan menangis bersamamu adalah cinta yang tidak kamu sadari.
And now find U'r Love ... ... ...



♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

Thursday, April 21, 2011

*Penyakit moden - penyakit berkaitan sistem pernafasan (PBSP) *





Assalamualaikum wbh

Pada 25 Jan 2007 alhamdulillah saya telah menulis artikel bertajuk Mandi malam dan minum air batu serta kesannya ke atas paru-paru. Alhamdulillah artikel ini telah banyak beredar di alam cyber dan saya telah mendapat pelbagai respons dari artikel ini.

Saya juga telah mendapat pertanyaan melalui email oleh pembaca-pembaca Laman Emjay berkenaan pelbagai penyakit lain dan tidak kurang berkenaan penyakit lelah, semput, astma dan resdung . Lelah, semput, astma dan resdung bolehlah saya kategorikan di bawah penyakit berkaitan sistem pernafasan iaitu ia melibatkan hidung, trakea, bronkus dan paru-paru. Penyakit selsema juga sebenarnya penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan.

Sekiranya kita melakukan kajian statistik, insya Allah kita akan dapati bahawa penyakit lelah, semput, astma dan resdung (penyakit berkaitan sistem pernafasan, PBSP) semakin kerap dan semakin banyak menyerang manusia. Berdasarkan data statistik ini, satu persoalan wajar sekali dikemukakan dan dijadikan iktibar mengapa PBSP ini cukup gemar menyerang manusia moden di Malaysia kini dan bukan manusia zaman dahulu atau zaman saya masih kecil.

Di dalam AlQuran Allah SWT menyebutkan bahawa setiap yang buruk ada kebaikan dan Allah ulang semula pernyataan ini untuk menggambarkan penekanan yang Allah berikan. Pernyataan ini juga membawa maksud bahawa setiap yang baik juga ada keburukannya. Pernyataan ini membawa maksud bahawa pada zaman dahulu, kehidupan adalah kuno dan ketinggalan zaman namun disebalik kesusahan ini ada kebaikannya. Kini zaman moden yang serba canggih kelihatan baik namun banyak pula keburukannya sebagaimana radio, TV dan internet telah banyak merosakkan umat manusia. Kenderaan dan kereta juga adalah kelihatan baik sekali namun ia telah banyak merosakkan alam ini dengan membebaskan banyak bahan toksik serta meningkatkan suhu bumi.

Begitulah keadaannya dan kita semua perlu sekali sedar bahawa setiap yang buruk ada baiknya dan setiap yang baik ada buruknya. Bila diuji Allah dengan sesuatu musibah, janganlah mengeluh kerana disebalik musibah ini terdapat banyak sekali kebaikan.

Kembali kepada PBSP, dalam artikel yang lalu iaitu Mandi malam dan minum air batu serta kesannya ke atas paru-paru , saya telah menyatakan bahawa tabiat mandi malam serta minum air batu merosakkan paru-paru. Air batu adalah anugerah kemajuan teknologi zaman moden yang banyak manfaatnya seperti boleh digunakan untuk mengawet makanan termasuk ikan dan daging namun di sebalik kebaikan ini ada mudharatnya kepada manusia sekiranya mereka gemar minum air batu ini.

Inilah yang ingin saya jelaskan melalui statistik mengapa zaman dahulu tidak banyak PBSP namun kini PBSP ini kelihatan sebagai penyakit yang bakal menyerang hampir setiap keluarga di Malaysia. Pernahkah pembaca Laman Emjay terfikir apakah unsur zaman moden kini yang menjadi salah satu faktor yang menyebabkan PBSP ini?

Zaman dahulu tidak ada kipas angin. Juga tidak ada peti sejuk. Selesa juga hidup saya waktu kecil dahulu walau pun tiada kipas angin jauh sekali set air condition. Namun rahmat Allah di sebalik tidak ada teknologi moden kipas angin dan peti sejuk pada waktu ini ialah tidak ada penyakit PBSP.

Kira-kira lebih 10 tahun lalu apabila arwah guru saya menceritakan kesan tidur di bawah kipas kepada satu keluarga Singapura yang ramai anak-anak termasuk ibunya menghadapi PBSP, saya sangat tersentak dengan penjelasan arwah guru namun cerita ini memangnya tidak dapat saya menafikannya. Keluarga Singapura ini diberikan Allah pelbagai PBSP kepada anak-anak serta ibunya kerana mereka mengamalkan satu tabiaat yang dikongsi sama iaitu "TIDUR DI BAWAH KIPAS YANG LAJU UNTUK SATU TEMPUH YANG LAMA".

Kira-kira tiga bulan yang lalu, satu pasangan yang alhamdulillah telah banyak belajar dari saya datang ke rumah membawa salah seorang anak kecilnya yang berusia sekitar 4 tahun. Isterinya mengadu bahawa anak lelaki ini telah demam panas lebih dari 4 hari dan apabila di bawa ke doktor, apabila anak kecil ini bernafas, paru-parunya berbunyi seperti saluran pernafasannya tersekat kerana banyak lendir. (Bunyi ini dapat didengar jelas dengan menggunakan stetoskop yang digunakan oleh doktor). Saya menyoal si ibu ini "anak kecil awak ini tidur malam bawah kipas nombor berapa?"

Si ibu menjawab ringkas "paling laju iaitu nombor 5".

Astaghfirullahal'azim!. Inilah antara pelbagai musibah dari Allah kerana ibu bapa ini dahulunya sememangnya sangat jahil. Selepas lebih setahun ibu bapa ini memperbaiki diri (alhamdulillah banyak sekali), pelbagai rahmat Allah berikan termasuk rahmat tidak lagi sesak duit sehingga sudah mampu menabung setiap bulan. Kini Allah menambah lagi rahmatNya dengan memberikan penyakit PBSP. Allah memberikan PBSP kepada anak kecil ini agar seluruh keluarga ini diberikan rahmat yang lebih banyak lagi dengan cara mengelakkan amalan tidur malam di bawah kipas yang laju.

2 minggu selepas itu, si ibu datang lagi ke rumah saya dan kali ini emaknya pula sudah kena PBSP. Hujung jari tangan sudah berwarna kebiruan iaitu tanda bahawa paru-paru si ibu sudah bermasalah. Macam mana tidak bermasalah, sudah sangat lama tidur bawah kipas yang laju (speed 5) di samping kerap mandi malam dan minum air batu.

Kini taraf hidup penduduk di Malaysia telah meningkat dan ramai antaranya kini telah mampu memasang set air condition di rumah walaupun berharga ribuan ringgit. Namun di sebalik kebaikan ini terdapat keburukan iaitu mengundang pelbagai PBSP. Baru-baru ini saya mendapat email dari pembaca Laman Emjay menceritakan anak sulung berusia lebih 3 tahun sudah kena astma dan anak yang kedua berusia 11 bulan sudah menghadapi simptom macam abangnya iaitu setiap bangun pagi lendir kahaknya pekat dan banyak. Insya Allah anak kecil 11 bulan ini bakal mengikuti jejak langkah abangnya iaitu bakal kena astma sekiranya amalan buruk ini diteruskan.

Sebaik-baik kelajuan kipas sewaktu tidur adalah speed 1. Kalau menggantikan kipas syiling dengan kipas ekzos lagi baik. Menggunakan kipas berdiri dengan mengarahkan arah angin ke syiling juga dirasakan satu usaha yang baik.

Orang di kawasan musim sejuk memang semua persekitarannya sejuk dan ini kurang mengundang masalah. Masalahnya kita di Malaysia ialah apabila masuk bilik terus sejuk dan apabila keluar bilik terus panas. Situasi ini adalah tidak normal dan ini mengundang masalah PBSP. Alhamdulillah saya serta isteri dan anak-anak sudah agak lama tidak kena demam, batuk atau selsema. Pada 21 Jun 2007 sehingga 24 Jun 2007, saya seramai 6 orang termasuk isteri dan anak-anak tinggal di Somerset Rompin dan kami tinggal selesa di villa dua bilik. Villa ini ini ada 2 living room dan satu dapor. Ada urusan fakulti. Pendek kata semua bilik dan ruang living room sentiasa sejuk dan beraircon. Memang seronok makan, minum bermain dan berehat di tepi pantai nan indah. Bermula selepas kembali ke JB pada petang Ahad, hari Isnin keesokannya, saya dah mula kena selsema dan batuk. Beberapa hari kemudian saya demam agak lama juga. Isteri dan anak-anak saya juga selsema, batuk dan demam. Begitulah penangan aircondition villa di Somerset yang sentiasa on.

Selain air batu, mandi malam dan tidur bawah kipas yang laju serta tidur dalam bilik air condition, makanan juga menyumbang kepada PBSP. Orang yang menghidap penyakit resdung adalah disebabkan amalan dan tabiat permakanan yang kurang sihat. Makanan yang menyumbang penyakit resdung selalunya adalah belacan, udang, kerang, ketam, sotong, rojak petis, cencaluk, budu dan makanan yang sewaktu dengannya . Bagi mereka yang kerap gemar makan makanan ini, berhati-hatilah. Rojak petis dan otak udang adalah makanan yang sangat diragui. Adakah otak udang ini dibuat dari otak udang 100% ? Rojak petis pula mengandungi banyak kandungan otak udang.

Apabila dah kena PBSP, antara kaedah penting merawatnya ialah dengan mengelakkan segala pantang larangnya seperti kipas angin, air condition, air batu, mandi malam serta merokok dan kerja malam (tidur siang). Bekerja di kawasan yang banyak melakukan kerja kimpalan juga merosakkan sistem pernafasan. Bekerja di kilang yang menghasilkan printed circuit board juga merosakkan paru-paru. Seterusnya ialah dengan meminum susu lembu segar atau susu tepung fullcream. Susu lembu segar atau dalam bentuk susu tepung fullcream akan menggalakkan pengeluaran bahan asing daripada paru-paru. Sekiranya pengeluaran bahan asing samaada dalam bentuk hingus, lendir atau kahak dari sistem pernafasan ini terlalu banyak sehingga menyusahkan pernafasan, kurangkan kuantiti susu yang diambil ini. Anda semua kena trial and error untuk mengetahui kuantiti susu yang paling sesuai dimana hingus, lendir atau kahak terus dikeluarkan dari paru-paru dan anda terus mengambil susu setiap masa dan hari. Pada kebiasaannya, minum susu setengah cawan empat kali sehari adalah memadai.

Berjaga-jagalah dengan kipas angin yang laju serta aircondition serta amalan makanan yang tidak baik disamping air batu, mandi malam dan yang kena kerja shift malam tidak ketinggalan juga menghisap rokok. PBSP menghampiri anda.


Sekian wassalam wallahualam



p/s :: credit thanks tuh Mr.Emjay...tuk perkongsian yang sangat2 berguna..

care rawatan sendiri ::
boleh amber kongsi sket sining...?? dr pnjlsn tu maknanye demer ader masalah dgn paru2...amber rasa lah...benda ning kalu dibiar...lama2 btambah buruk...boleh sebabkan asthma,paru2 berair lg teruk jk adik ader masalah resdung....amber ader satu petua...petua yg amber amal jk turun mencari ikan pd musim tengkujuh/hujan...petua yg wajib amber amal utk elak sejuk melampau time hujan...sampai x boleh bercakap...pasal gigi automatik berlaga...hahaha cari minyak urut tradisional panas...bukan minyak panas atau bermenthol cam minyak Cap Kapak... biasanya minyak urut Pak Ali Yunan,atau minyak urut Kayu Merah...memang panas.. caranya...amalkan selepas mandi...titikkan minyak tu dlm 10 ttk..satu sudu teh lebih kurang....sapu dgn PERUT TAPAK TANGAN...bukan dgn JARI TANGAN....sapu minyak dihulu hati...(hulu hati >>ruang antara 2 tulang rusuk...dibawah tengah2 antara dada)....semasa mengurut...tarik nafas spt biasa....tahan kejap napas tu...kendian tapak tangan mengurut ke bawah...yakni turun ke perut....hela nafas tu dgn normal...ulang sampai minyak tu meresap masuk ke dlm badan...buatlah 2-3X pong...lg bagus amal masa nak tido..atau time2 hujan.....insyaAllah...penyakit tu akan hilang sikit demi sikit......setakat ning alhmdullilah dok mengecewakn amber lg...

p/s :: thknss to the great sharing...
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

Wednesday, April 20, 2011

* Andainya mEreka2 sEmua tAhu *

Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan jatuh cinta,

lelaki itu tidak semestinya punya segalanya

tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.



Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,

itu bukan bermakna dia lemah,

tetapi dia sedang mencari kekuatan

untuk terus tabah menyintai lelaki itu..



Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan marah,

memang dia tidak mampu mengawal perasaannya

tapi percayalah, itulah maknanya

dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu..



Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.

Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,

semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku..



Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan bercakap banyak,

dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,

tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat..



Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,

itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,

tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,

bukan untuk dirinya,

tetapi untuk masa depan anda..



Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,

bukan bermakna dia tidak sayang..

tetapi dia terlalu sayangkan anda

dan masih menganggap anda anak kecil

yang masih memerlukan sepenuh perhatian..



Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,

anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.

Naluri keibuannya sangat kuat.

Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda..



Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan merajuk,

jangan kata dia mengada-ngada.

Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit

atau hadiah sedozen,

tetapi cukup dengan perhatian

yang boleh buat perempuan rasa dihargai..



Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,

itu tidak bermaksud dia tidak menyintai

tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,

bukan hanya hadir dari kata-kata

tetapi juga melalui bahasa tubuhnya..



Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,

dia benar-benar maksudkannya.

Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata..



Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,

jangan percaya kata-katanya

kerana dia hanya mahu menguji kamu.

Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.

Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya..



Selagi dia dengan kamu, percayalah,

walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya

tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik..



Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan menjadi degil,

dia bukan bermaksud untuk menjadi degil

tapi dia mahu melihat

sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya..



Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.

Andai kena caranya,

jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat..



Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan berkata,

“tolong tinggalkan saya!”,

dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.,

Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja..



Apabila dia kembali tenang,

percayalah dia akan mencari anda semula.

Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.

Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.

Dia terlalu emosional..

Tapi dialah yang paling menyayangi anda

dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.



Andai lelaki tahu..

Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu

dengan perbezaan yang tersendiri.

Tetapi sekiranya mereka saling memahami,

mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.



Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.

Di sebalik air matanya,

tersimpan seribu satu kekuatan

yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.



Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah

tapi dia punya kekuatan tersendiri

yang bisa menggoncang dunia

dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.



Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda

kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja

tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda

dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. . .





- trimassss kepada Chentaku, MUHD RAHMAN...kerana sudi berkongsi cacatan ini untuk dikongsi dalam blog saya...huhuu...thanksss soo n soo much...aishiteru...
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* Jika isteri menangis dihadapanmu….. *

Jika isteri menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sblm terlewat…”
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2, jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ?

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..

SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .

PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..

Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..

Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .

Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..

Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal…

Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA...

-CHOMEIEYZA-
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* perbezaan KASIH, SAYANG & CINTA *

Tiga perkataan yang nampak seakan sama untuk diterjemahkan, namun jika diteliti membawa kepada pengertian yang sangat berbeza. Pengertian tiga perkataan ini memberikan makna yang sangat mendalam untuk difahami. Emosi dan tindakan juga sebenarnya menggambarkan bahawa kasih, sayang dan cinta mempunyai perbezaan walaupun sedikit.



Kasih..


Kita sering... mengucapkan kalimah basmalah yang membawa maksud “Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”. Allah SWT sebenarnya sangat mengasihi kita sebagai hambaNya. Dan jika kita halusi mengapa Allah SWT mengasihi manusia sudah tentu hanya kerana Allah SWT mempunyai belas kasihan terhadap hambaNya. Rasa kasih sebenarnya terselit rasa belas kasihan terhadap seseorang. Begitu juga Allah SWT mengasihi kita selayaknya kerana kita lemah dan perlu dikasihani.

Dalam hubungan sesama manusia, kasih kadang-kadang menjadi titik bermulanya rasa sayang dan seterusnya rasa cinta. Dari kasihan akan terbit rasa sayang yang begitu kuat. Sebab itu dalam Bahasa Melayu perkataan kasih selalunya digabungkan sekali dengan perkataan sayang. Jadi tidak hairanlah mengapa Rasulullah sendiri berkahwin dengan isteri-isterinya yang banyak kekurangan. Rasa belas kasihan kerana tidak mampu melihat kesusahan wanita-wanita yang kehilangan suami kerana syahid telah mengangkat baginda untuk menyayangi dan mencintai mereka sebagai isteri.



Sayang..


Perkataan yang sukar untuk dibezakan dan diterjemahkan terutama dalam hubungan perasaan sesama manusia. Menyayangi seseorang belum tentu mencapai tahap mencintai kerana menyayangi lebih luas skopnya berbanding mengasihi. Anda mungkin menyayangi sahabat anda, keluarga anda, guru anda atau sesiapa sahaja. Tetapi berbeza jika anda mengatakan bahawa anda menyayangi isteri anda. Kerana rasa sayang kepada isteri sebagai teman hidup memberikan maksud anda mencintai pasangan anda sedalam-dalamnya.

Namun fahamilah, sebenarnya rasa sayang sudah memadai untuk anda melihat pengorbanan yang bakal dilakukan oleh orang yang menyayangi anda. Pengorbanan yang mungkin dilakukan luar dari kebiasaan emosi manusia. Rasa sayang akan memberikan kesan yang berpanjangan sama ada anda sebagai orang yang menyayangi dan disayangi kerana rasa akan dapat dihalusi wujudnya keikhlasan dalam setiap tindakan yang dilakukannya. Keikhlasan inilah yang akan memberikan rasa sayang berpanjangan dan terus mendoakan kebahagiaan untuk orang yang tersayang.







Cinta..

Percintaan sudah tentu dikaitkan dengan rasa kasih sayang. Menggambarkan bahawa bila menyebut cinta sudah tentu akan ada rasa kasih dan sayang kepada seseorang. Bila mencintai seseorang, tersiratnya anda mempunyai rasa sayang yang ikhlas dan menerima diri pasangan anda seadanya. Anda hanya memikirkan dirinya, perkongsian hidup bersama dan juga kebahagiaan masa depan bersama.

Cinta terlalu kompleks untuk dihuraikan. Kerana cinta membawa pelbagai istilah yang memberikan maksud yang berbeza. Dalam satu pepatah arab, mendefinisikan cinta itu pekak dan buta. Rasa cinta yang terlalu mendalam akan memekakkan telinga untuk kita menerima segala nasihat daripada orang lain. Segala keputusan kebanyakannya diputuskan sendiri. Cinta juga akan membutakan mata untuk melihat kelemahan-kelemahan pada diri orang yang dicintai sekalipun nampak jelas di mata orang lain.

Cinta mampu memberikan rasa gembira kepada pasangan, tetapi cinta juga memberikan luka yang sukar untuk diubati. Cinta membahagiakan bila berjaya hidup bersama pasangan dan sangat memedihkan bila gagal. Itulah kelebihan dan kelemahan cinta. Kerana pengertian cinta selalunya disandarkan hanya pada manusia. Manusia tidak sempurna. Jika pengertian cinta ini disandarkan pada Allah Yang Esa, sudah pasti tidak akan wujud istilah putus cinta...

-chomeieyza-
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* tanda2 Lelaki jatuh Cinta *

Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada Kekasihnya dgn ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini,tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Utk melihat lelaki menangis amatlah payah. Diantara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah:

1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa.

2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap.

3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.

4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap2.

5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.

6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga.

7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.

8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.

9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.

10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.

11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.

12. Dia akan menggelabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama.

13. Dia sentiasa memastikan keselamatan kekasihnya.

14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.

15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya krn dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.

16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.

17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.

18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.

19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.

21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.

22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmatanya hanya untuk seorang perempuan. HARGAILAH MEREKA..

- ketahuilah wahai wanita-wanita di luar sane..jika kekasihmu bersikap begini jgnlah salahkan die..cube pikir positif disebalik setiap tindakan yg dia lakukan n kalau anda tak setuju berbincglah dengan baek..oke??? ^_^

-sekian terima kasih.....-
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* kat citu aku ade,,citu jgk die ade *

haaaa...arinih aku nk citer somting..nak kate tak comel die nih sbenornye comel..comel sgt2 taw..sgt2 comel..tpi ble aku pk2 balik tak comel..kdg2 aku tnsion nape la die nih tak mencomelkn diri die dpn aku supaye aku tertarik n terpikat kt die?? hahaa..apelah..tak pndai tarik perhatian aku lgsung..cm mane lah aku nk jatuh cinta kat die..law dpn aku je die wat muke sposen die...porahhhh!!!

meh aku kenalkn,,nih la die..die yg aku mksudkn nilah die..dielah yg aku mksudkn die niy..hahaa..






eiiiikkssss!!! ;P






die nih slalu ade taw..time aku perlukn die die ade..time aku tak perlukn die pon die ade..kt memane aku p msti die ade..aku kdg2 tnsion gler! da bape kali aku ckp kat die aku tak suke die..die leh ulak makin dekat ngn aku..gesel2 kat kaki aku..die ngat aku suke?? aku geli la weyhh!! u understnd o not?? oppss!! aku lupe,die mane fhm bhase mnusie nih..hahaa...aku pon tak awu nk wat gane agy supaye chentaku nih fhm..die nih sokmo nk bela kucin..bygkn la..32eko?? mak aii..tuh gaye cm lebih sygkn kucin dr aku..huwaaaa...cedih2.. ;( tape la..kucin..ko wat la gaye mane skalipon nk pikat aku,,nk goda aku..aku ckt pon tak terpikat kat kamoo..hahhaaa...len kali comelkn la muke kamo tuh dpn mate aku..kot suatu ari t aku leh jtuh suke kat kamo ulak...hahahahaaaa...pOOyooo!! ^^"

p/s :: MUHD RAHMAN...tlonglah faham..tolonglah..:(
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* Memiliki & Di miliki *




Opssss!!! ape tuh?? jari sape tuh?? ape bnde yg bersinar2 tuh?? haaaa!! sume owg yg brcinta mstilah perlukn tanda yang dirinya da dimiliki kn..haha...moh cni aku nk btawu,,tuh la CINCIN COUPLE kami...:) cantik tak?? cntik tak?? tuh tanda kami sudah memiliki n dimiliki..huhuu...org len tak leh ngorat da...sbb da ade yg booking..ngee~ haha..ce tgk tgn sape lgi cntik?? ce teka mane tgn aku n mane tgn die?? msti korg kompius kn?? hahaa...;P
uihh,,jenuh ugak nk cari cncin nih taw..at last jmpe ugak..smpai da lenguh2 urat2 kaki kami berjln smbil mencari..hahaa!!

MUHD RAHMAN BIN MUHD AZAHAR ::: AishitErU...♥ ♥
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

*Untuk bakal teman hidupku, bacalah...*

Bakal teman hidupku,
Aku diamanahkan kepada kamu,
Daripada bapaku sebagai wali,
Kepada kamu sebagai suami.

Bakal teman hidupku,
Maafkan aku jika tak seperti yang kamu mahu,
Maafkan juga segala tingkah laku ku,
Kerana...
Aku juga manusia biasa seperti kamu.

Bakal teman hidupku,
Ku pinta pada mu,
Bimbinglah aku,
Ke jalan yang satu,
Jalan yang lurus walau jauh beribu batu.

Bakal teman hidupku,
Maafkan segala cacat celaku,
Maafkan terkasarnya bahasaku,
Maafkan segala salah silapku.

Bakal teman hidupku,
Hanya satu yang ku pinta darimu,
Jagalah aku,
Sayangilah aku,
Dan...
Jujurlah padaku.


~ trimasss byk2...iluvislam.com ...heee..;)

♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* vEry gratefuL to my chEntA *



- time kasih syg tuk semua adiah2 di atas -
-wahhh,,terharunyee...ase cm nk mnitiskn air mate je...hee :) -
-kecian kamu..byk berhabis duit tuk saya...-
-anyway,,i love u soo muchh!! :-* huhuu...-
-i mishh u...-
- i tak bole idup tanpa cinta u...ngee ^^" -
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

Monday, April 18, 2011

* Air terjun Chamang *








-jambatan gantung,air terjun chamang-

-sgt2 menggerunkn jmbtn gntung tuh..hahaaa...
-die ajak aku jalan atas jmbtn tuh siap berlari2...wawawaa...ane leh..-
-gayat gler aku..hahaa..1st time aku ase cm nk tercbut jntung naek sebuah jmbtn..ish2..wat malu je..adik die gelakkn aku..tuh yg tak leh jadi tuh..-
-aku branikn die! brani pnye brani pnye brani..aku pon lepas lalu jmbtn tuh..hahaaa-
-at last ape lgi pening pale aku d bwtnyee!! trhuyung hayang aku..haha! maluuu3!!-
-serik aku nak p kat jmbtn gntung uh..tgk pon aku da gerun..hahaa!! -
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* chentaku berkunjung ke muar *

09 April 2011 - die plak jumpe ngn family aku..hah hah hah hah hahh...die mmg gabra gle mase tuh...die nih ade sesuatu yg istimewa ckt, "penyakit gabra" huhuu..law pnyakit die tuh dtg..walawey...sume bnde yg ade kt skliling die uh die nk buang..sabar jelah aku ngn die..hahahaa..tpi keistimewaan die nih lah yg makin wat aku syg sgt2 kat die..huhuu...

dipendekkan citer,,pagi uh die pon smpai MUAR,JOHOR..kali pertama die smpai ke johor..huhuu...smpai2 aku n ayah aku p amek die kat stesen bas mua..huhuu..malu2 aku tgk die mase die salam ngn ayah aku..dan pagi tuh die terkena ngn aku..hahaaa..cian die..aku kate nk p tolong mak aku masak n juz ayah aku je yg p amek die..die lak leh caye,,huhu..padahal aku ikot skali amek die..smpai2 dr jaoh aku nmpk die tersengih2 dlm perasaan n muka yang sgt2 geram..wawawaaa...kesian kamo sayang...;) n then aku tgk dlm waktu yg singkat je die dapat biasekn diri dia n berbual2 ngn ayah aku..kire die cepat selesa lah..cm tuh gak ayah aku..ayah aku nih mmg suke sembang. borak2..ade je citer die..huhuu..peramah lah katekan..tpi bgus2!! good job syg...you're doing job very well...i love u soo much..n kompem die akan jadi menantu lelaki sulung dalam keluarga aku..hahahaaa..mak aku pon suke die..adik2 aku..abg aku tuh yang tak leh blah...pon suke aku pilih die jadi teman sehidup semati aku..huhuu..da dapat green light syg!! hahahaaa!!! ape yg di tunggu...hihiiii...jom kawen..hahaa...

dan untuk pengetahuan kamu sumer,,aku telah masak lauk kegemaran die,,huhuu..ayam masak kicap...sedap tak syg?? waaaahhh,,bkn senang nk rase air tgn aku nih..law nk tawu sedap ke tak tnye la die..huhuu... :-)
n time kasih yang tak terhingga kpd NORHAYATI BINTI BASRI kerana sudi dtg jmpe aku..waaahhh yat,,aku kangen banget sama kamo..t aku cuti sem kite jmpe eik..pekene kfc o pizza bes ugak...ko banje aku lar...hahaaa...^_^

Dun wury syg...nt ada rezeki,,ade jodoh syg akan bawak abg p jmpe family syg agy...abg nk tak?? heheee....^^"

p/s = Abg,,jgn lupe mtk kat mak syg resepi kek coklat yang abg suke sgt2 tu taw..hehee...sodappp kan...hahahaaa

♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* jmpe kuarge Si dia *

Tanggal 02 april 2011 aku telah bertemu dengan kuarganye..waaaahh..aku sgt2 bertuah kerana dia sudi bawa aku berjumpe ngn abah & ibunya...aku berterima kasih sgt...kuarganya duduk di bentong,pahang..mmg satu pengalaman yang tak dpt aku lupakan..sbb tu 1st time aku smpai bentong..hehee...;)

Keluarganya adalah sebuah keluarga yg sederhana tapi penuh ngn kasih sayang n hormat menghormati..mule2 tuh aku kekok jgk lah..hehee...yelah,,dtg uma mak mertua kan sape je yg tak kekok..tak tkot..hahaa...tpi aku cube berlagak cool,,cewaaahhh....tgk muke confident je..tpi dlam aty..masyAllah,,hnye tuhan saje yg tahu berkocak2 nye aty aku mcm ombak kat laut tuh..hahaa...dup dap dup dap...berpeluh2 mase aku baru sampai nie..nk salam ngn mak die..adeeiii2...segannyee...tapi lama-kelamaan aku semakin selesa ngn keluarge die..law tak sblom tuh ase cm nk balikk je...tak mo jmpe mak ayah die..hahahaa...bak kate pepatah, tak kenal maka tak cinta..da kenal makanya jatuh lah cinta..hehee...

1st yg aku nk citer adalah sal ayah die..waaaaa...aku sgt2 takut tgk muke ayah die..garanngnyeee..tpi klakar taw ayah die nih..hehee..mgikut cite yg die penah citer kat aku,,ayah die garang tpi baik hatinya..apa je yang ayah die wat n ayah die penah ajar die sume tuh demi mase depan die..law tak kerane ayah die,,die takkan jadi diri die yang skng niy...tol tak syg?? hehee...ibu die ulak...urmmm...seorang yg sgt2 baik..lemah lembut..ibu die byk menasihatkan kami..n ibu die masak nasi ayam,,fuhh sedap glerr!! tpi pedassss kuah cilinyee..tak tertahan aku pedasnye..hahaa..sebenornye ade kesah disebalik citer nasi ayam nih...tpi tak buley citer..hah hah hah...shhhh....bialah wahsieee...hee~~ then anak slung dlm kluarge tuh die (Muhd Rahman)..die nih...adeeiii3...nt lah aku cter sal die..law citer sal die nih..aku rase satu page nih tak muat silap2 smpai 2 3 page..hahahaa...2nd,,adik die..namenye muhd rahimi..stakat pmerhatian yg aku tgk kat adik die nih..nmpk cool lah...mgkin la pd pndgn aku,,walau sekecoh mane pon keadaan tuh aku rase die tetap cool...nih law join adik aku yg form5 uh (hussaini) aku rase kompem mmg jadi geng nih..hahaa...pastu adik die yg 3rd,,muhd radzuan..huhuu...adik die nih pemalu...tpi die ckp adik die nih garang,,tpi disebalik wajahnye aku tak nmpk ulak die garang..hihiii...n yang keempat,,satu-satunya adik perempuan die..huhuu...namenye Nur Zaimah Adibah..waaaaa...adik die nih sgt2 comeiii...n petah bercakap..manje pon iye ugak...die suke knekan aku...tuh yang tak leh blah tuh..adeeiii...cian aku kne buli ngn bdk kecik..ade 1 peristiwa yg wat aku gerammmm sgt2...nt2 aku citer eik...hehee...

now...stop kt cni..huhuu...nt aku smbung agy...hehee....;)



-dia n adiknye,,Nur Zaimah Adibah-
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* Bila Cinta Bersemi *


-teluk cempedak-


akhirnyeeeeee......

pada 03 march 2011...die melafazkan rasa cinta n sayangnya kat aku...mase tuh...tuhan saje yg tahu cm mane gabranya aku..hahahaa....tuh tak kne nih tak kne...malam yang sejuk n tenang aku ase panas yang berwap2...ase cam dok kat bilik sauna ulak...hahaaa...aku tak dpt titow malam tuh...aku tak sangka akulah orangnyee...aku pk die tnye sal tnda jatuh cinta o whatever tuh sbb aku ngat die de suke kat kwn2 sekelas die..gupenye....die maksudkn aku...aku ape lagi..tak keruan la di buatnyee...heheee....

akhirnya aku time cinta die...perkenalan yg singkt membuatkan aku semakin mencintainya....aku terlalu mendambakan kehadirannye dlm idup aku..dielah sgala2nya bg aku...die baek sgt2...memahami...selalu menasihati aku...slalu bercrita kat aku..sblom aku titow..die slalu nyanyikan aku lagu...hehee...tuh yg wat titow aku lena sgt2...sbb tuh payah nk bangun pagi n slalu p keje lmbt (praktikel)..hahaaa...

tpi skng Alhamdulillah...aku bahagia sgt2 bersama ngn die...die satu-satunya cinta hati aku...aku bersyukur sgt2 sebab Allah S.W.T. kurniakan aku permata yang sangat2 hensem n kacak..yang baik hati,,yang periang, yang comei, yang setia n yang tak penah berhenti menynyngi n mencintai aku..aku berjanji akan sntiase bahagiakan die..akan sntse setia n mencintai dia sehingga akhir hayatku...i love him so much...aii shi teruuu...:)
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

* bermulanya disini... *

Bermulanya satu ari...tuk pengethuan kamu sume,,aku bkenalan ngn die mlalui fb taw..org kate perkenalan mlalui fb nih macam2 la..ade yg kate tak kekal lah..ade yg kate byk tipu muslihat lah..tuh la..ni lah..tpi yg penting hati n nawaitu kite..n izin Allah S.W.T. law DIA menkehendakkan sesuatu,,pasti itu yg terjadi...btol tak?? huhuu...

moh cni bace..kawe nk cite ckt cmne kawe leh knl ngn die..huhuu...adelah satu malam tuh...14 Februari 2011 ( mlm valentine days nih..kebetulan mgkin) aku terbace satu post kat wall fwenz aku...AMIRA LIYANA..ade la satu statemen tuh tlis " Mane lagi susa...Carik awek o cari Sahabat Sejati?? (^_^) " aku pon tertarik untuk komen somting pada post tesebut..huhuu...aku komen,,die balas..aku komen die balas..aku komen die balas..smpailah satu saat tup2 aku dpt noty...hee..die add aku fwenz..mase tuh aku tak ase pape perasaan pon..tpi gembire la sbb die sudi jadikan aku salah satu fwenz die dlm fb..heee...bermulalah daripada saat tuh..kami selalu berbalas komen..die byk menasihatkn aku...die byk bantu aku melupakan masa lalu ku..melupakan segala kisah pahit antara aku dan kekasih lamaku...die byk2 mendorong aku..menyembuhkn segala luka n kecewaku... dalam diam2 aku mula tertarik tuk kenal die lebih mendalam...aku suh die tgk citer " duhai si pari- pari" n "titanic"..titanic tuh antara salah satu citer febret aku taw...haha...sebab aku tawu citer tuh byk bagi pengjrn tentang erti cinta n kasih sayang...die tuh mmg gajen update movie...siap ade blog sndri agy taw...hamek nih,,website blog die.. http://www.zombazomba.blogspot.com ..law korang nk download o nk request pape movie pon boleh..insyAllah akan sntiase di penuhi prmintaan korg...huhuu...

at last die pon tgk citer tuh n komen tentang cite..sejak dpd tuh perasaan aku padanya semakin berubah...ase mcm ade sesuatu bnde pelik yg aku rase dlm hati aku..kdg2 perasaan ku berbunge2..kdg2 aku rase cm aku sgt2 perlukan die..walhal mase tuh aku tak la mengenali die sgt...skadar fwenz dlm fb...sejak arituh die pon berperangai pelik..mcm2 die tnye aku..tntg tanda2 kite da jtuh cintalah,,gane law kite nk tawu die tuh jodoh kite...n macam2 la...aku mase tuh tadelah pk bnde yg sepatutnye aku pk..aku pon jwb la....hahaaa...at last........... akhirnye.....

-to be continued- hahahaaa... :)
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

*hiyaaaa!!!!! *

Assalamualaikum...pembacaku sekalian...
sudah agak lama aku tak bukak blog aku nih..huhuu...coee sgt2...terlalu bz lor...untuk kesekian kalinye,,,aku da pon update blog aku...amacam?? oke tak?? hah3...bergaye tak blog aku?? bkn men susa g aku nk update blog aku nih...ngn line tenetnye yg lembap..mengalahkn siput tawu..aku rase siput pon jln laju agy..hahahaaaa...bak kate chentaku,,blog nih msti kne slalu update..slalu update postnye...yelah...paling tidak pon ble da tua nt leh la tnjuk kat anak cucu...huhuu...soo,,aku pon amek kputusan tuk update blog nih stiap ari demi memenuhi permintaannye yg tulus suci lagi murni itu...heee...

berbalik kepada chentaku,,byk tentang die yg aku nk share ngn kowg sumer..nt2 aku cite ye mcm mane aku leh knl die,,mcm mane aku leh jadi sbahagian dpd idup die...n macam2 lagi...tgu la,,,saboooo....huhuuu.... :)
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

♥ CINTA!!!!



Cinta itu memang aneh..
penuh misteri dan datang tanpa diduga..
kite tidak akan tahu bila kita akan jatuh cinta..
dengan siapa dan mengapa ia terjadi..
Cinta itu lahir tanpa sebarang sebab yang pasti..
Puas sudahku cari apakah sebabnya aku tertawan padanya..
Apakah kerana kelunakan suara, penampilannya atau kerana ilmu yang dimilikinya???



Aku amat mengaguminya..
Semakin lama dan semakin dalam aku ketahui tentang dirinya..
Semakin hatiku teruja..
Aku jadi tamak..
Ingin tahu segalanya tentang dia..



DAN...

akhirnya aku ingin tahu tentang siapakah wanita - wanita yang pernah hadir dalam hidupnya..
Yang pernah menyentuh cintanya...
Aku tak seharusnya berperasaan sebegini..
tetapi aku tidak dapat menahan hatiku dari terus bertanya..
Aku tidak dapat menahan diriku dari terus - terusan merindui kehadirannya..

Aku sedar..
tidak seharusnya aku jatuh cinta pada seseorang sepertinya..
tetapi aku terlalu mendambakan kehadirannya dalam hidupku..
Dialah segala - sagalnya bagiku..
Suka duka susah senang kami kongsi bersama..
Aku teramat memerlukannya dalam hidupku..
Cuma dia dan akan selamanya dia dalam hatiku..



Namun inilah cinta..
Yang lahir tanpa syarat dan tanpa petanda..
Cinta amat menyakitkan dari awal hinggalah keakhirnya seandainya dikhianati..
tetapi...
Cinta juga ada kemanisannya...
CINTA SEJATI akan temui kebahgiaan di penghujungnya...
berbahagialah kita disampingnya...
hargailah sebuah perhubungan itu kelak apabila kita kehilangannya baru kita sedar betapa kita begitu menyintai dirinya...

Semuga Allah S.W.T. berkati hubungan yang terjalin ini..
Bersama - samalah kita berdoa supaya baik kesudahannya..
Semuga rasa sayang, cinta dan rindu yang ada dalam hati kita akan kekal selamanya...

Amin.............

~si chomeiEyzA~

coretan ikhlas buatmu sayangku,
♥ MUHAMMAD RAHMAN BIN MUHAMMAD AZAHAR ♥
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_Jgn Lupe Klik!_

!♥2010, kini dan Selamanya! Hak Milik Cik Chomeieyza♥!