Sunday, December 18, 2011

NAK TAHU TAK | Impian Seorang Pengemis Tegar

Bila Tangan dah Gatal nak hapddett...

Menjadi pengemis bukanlah satu impian . Malah bukan juga satu cita - cita yang di idamkan oleh setiap orang . Tapi bila sudah tiada pekerjaan dan demi mencari sesuap nasi maka ada yang terpaksa menjadi pengemis . Memiliki tubuh badan yang sihat dan cukup sempurna dari segi mental dan fizikal nya , adakah perlu menjatuhkan maruah sendiri untuk mengemis ? Biarpon bergelar pengemis diaorang pasti masih memasang impian seperti orang lain . Mungkin ini adalah antara impian diaorang . . .

Dapat mengemis di tempat yang ada kelas seperti KLCC, shopping complex , dan sesekali dekat rumah orang kenamaan .

Bekas untuk mengemis diperbuat khas daripada emas dan direka khas untuk para pengemis .

Jumlah wang yang hendak disedekahkan kepada diaorang mestilah tidak kurang daripada RM50 . Kalau kurang diaorang boleh menuntut bakinya . 

Pengemis diberi banglo percuma, siap ada swimming pool dan kereta sport oleh pihak tertentu. 

Setiap bulan ada potongan EPF dan SOCSO untuk hari tua diaorang . 

Pengemis tidak perlu lagi buat lawak sarkas atau menyanyi sebaliknya boleh bawak radio dan pasang VCD ketika mengemis .

Apa pendapat korang ? Iza rasa kalau macam nih SEMUA ORANG DALAM DUNIA NI NAK JADI PENGEMIS ! HAHAA . Impian ke tak impian ke , apa yang penting ialah berusaha . Allah S.W.T beri kita tubuh badan yang sihat supaya kita berusaha , mencari rezeki yang halal . Bukan mengemis ! Orang yang kurang upaya pon ada ikhtiar dengan cara lain untuk mencari rezeki apatah bagi kita yang sihat walafiat nih .

**Renung - renungkan dan selamat beringat oke ! **



♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

0 000 ucap syg pada Cik Iza:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_Jgn Lupe Klik!_

!♥2010, kini dan Selamanya! Hak Milik Cik Chomeieyza♥!