Monday, December 12, 2011

TUTORIAL | Disable Text Selection For Entire Body

Bila Tangan dah Gatal nak hapddett...


Hari ini iza nak kongsi tutorial dengan korang semua. Oke, tutorial kali nih senang je. Korang tahu tak ape itu Disable Right Klik ? Hah, tujuan tutorial ini adalah tak nak beri orang lain yang mengunjungi blog korang nih copy segala isi perut dalam blog korang nih ! haha ! Best tak ? Dengan ini semua isi - isi entry korang tuh selamat . Jom, senang je tutorial nih .  HEE . . .

STEPS : : :

1) Dashboard <> Design <> Add a Gadget <> HTML / JavaScript
2) Copy code di bawah dan paste dalam kotak HTML / Javascript tesebut

<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


3) Lepas tuh boleh lah SAVE dan VIEW BLOG !


Mudahkan tutorial ini ? Law mudah pergi SINI pulak . Kamsahamida ! n_n 
Sayang korang !


♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

0 000 ucap syg pada Cik Iza:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_Jgn Lupe Klik!_

!♥2010, kini dan Selamanya! Hak Milik Cik Chomeieyza♥!