Monday, December 12, 2011

TUTORIAL | Border pada Title Sidebar

Bila Tangan dah Gatal nak hapddett...


Sebelum apa - apa, iza nak cakap terima kasih pada mereka - mereka yang sudi berkunjung ke blog iza. Wahh !! terharu sangat - sangat ! HEHE.



Tadi Adik Izzaty ada tanya iza macam mana nak buat Kotak pada Title Sidebar dengan Post Entry tuh. Tak faham lagi tengok gambar kat bawah oke !


Border pada Title Sidebar
STEPS : : :
1) Dashboard <> Design <> Edit HTML <> Tick Expand Widget Templates
2) Tekan  Ctrl + F serentak untuk memudahkan mencari kod dibawah.

* Kalau takut tidak menjadi lebih baik korang Backup Template korang dulu oke. n_n


SIMPLE TEMPLATE / MINIMA TEMPLATE
h2 { 

DENIM TEMPLATE 
.sidebar h2 { 

3) Kalau bawah kod diatas tuh ada kod yang sama macam kod di bawah nih, sila DELETE dahulu oke. 


4) Sekarang copy code di bawah dan paste kan di BAWAH kod yang korang cari tadi.


JENIS DOUBLE - COLOURED ( Ada 2 jenis )


text-align:center;
-moz-border-radius-topleft: 20px;
-moz-border-radius-topright: 20px;
-webkit-border-top-left-radius: 20px;
-webkit-border-top-right-radius: 20px;
-top-right-radius: 20px;
border-top-left-radius: 20px;
border-top-right-radius: 20px;
border-bottom: 5px solid #000000;
background : #D8D8D8; font-size:14px;
padding: 2px;
margin: 5px
}


NOTES --> 

ABC : Boleh tukar sama ada nak left / centre / left
ABC : Ketebalan bawah border boleh di ubah. Lagi besar nombor lagi tebal.
ABC : Boleh pilih nak Solid / Dashed / Dotted
ABC : Warna border bawah
ABC : Warna Background
ABC : Pilih size font
ABC : Saiz border tu, kalau makin besar nombor makin besar border korang

* Kod Warna Boleh dapat dekat sini --> KOD WARNA


5) Preview dahulu. Kalau tiada apa - apa error boleh lah SAVE !


 Jangan lupa Klik SINI dan SINI ye sebab iza tawu korang semua mesti sayang iza kan ? Korang sayang iza memang komfem korang klik kan. HEHE. macehh. n_n


♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

2 000 ucap syg pada Cik Iza:

Siti Nurul Amirah Hashim said...

Wah dah lama saya cuba buat . Finally jadi jugak . Terima kasih yer :)

Nur Amalina said...

alhamdulillah...menjadi..tenkiu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_Jgn Lupe Klik!_

!♥2010, kini dan Selamanya! Hak Milik Cik Chomeieyza♥!