Wednesday, December 14, 2011

TUTORIAL | Hide FB Fan Pages korang di tepi Blog !

Bila Tangan dah Gatal nak hapddett...

Bagi sesetengah blog sudah semestinya tuan empunya akan create satu FB Fan Pages bagi memudahkan pengunjung up - to - date dengan entry - entry baru korang ye tak ? biasanya FB Fan Pages nuh kita letak dekat Sidebar, tak pon dekat bawah setiap post ataupon kat mana - mana jelah . Atas langit ke kan , bawah ceruk bumi ke kan . HAHA. Tapi kali ni iza nak kongsi cara mudah nak HIDE FB Fan Pages korang ! Mudah dan senang ! Bagi siapa - siapa nak try tuh jom ikot iza ! bagi yang tak nak tuh, duduk situ DIAM - DIAM ! HAHA.

 Sebelum cursor menyentuh ikon

 Keadaan selepas cursor digerakkan. 

* kalau tak dapat lagi gambaran dia macam mana, korang tengok kat Blog Demo Ni.

STEPS :  :  :

LANGKAH 1

1) Dashboard <> Design <> Edit HTML
2) Tekan CTRL + F serentak dan cari kod di bawah ,

</head>

3) Copy dan Paste code dibawah SEBELUM kod </head> tersebut.

<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.1/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

Contoh ---> 



** Jika didapati code di atas sudah ada sebelum korang copy paste, abaikan langkah atas tuh dan terus ke langkah seterusnya.

4)  Selepas selesai klik Save Template.


LANGKAH 2  

1) Dashboard <> Design <> Page Element <> Add a gadget <> HTML / JavaScript
2) Copy dan paste code di bawah dalam ruangan HTML / Java Script tadi.

<script type="text/javascript">
//<!--
$(document).ready(function() {$(".w2bslikebox").hover(function() {$(this).stop().animate({right: "0"}, "medium");}, function() {$(this).stop().animate({right: "-250"}, "medium");}, 500);});
//-->
</script>
<style type="text/css">
.w2bslikebox{background: url("http://3.bp.blogspot.com/-KdSAuv-K7HM/To_WXoWHzJI/AAAAAAAAGvg/5UvL10LUe_k/facebook.png") no-repeat scroll left center transparent !important;display: block;float: right;height: 270px;padding: 0 5px 0 46px;width: 245px;z-index: 99999;position:fixed;right:-250px;top:20%;}
.w2bslikebox div{border:none;position:relative;display:block;}
.w2bslikebox span{bottom: 12px;font: 8px "lucida grande",tahoma,verdana,arial,sans-serif;position: absolute;right: 6px;text-align: right;z-index: 99999;}
.w2bslikebox span a{color: #808080;text-decoration:none;}
.w2bslikebox span a:hover{text-decoration:underline;}
</style><div class="w2bslikebox" style=""><div>

<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=URL PAGE ANDA&amp;width=245&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;connections=9&amp;stream=false&amp;header=false&amp;height=330" scrolling="no" frameborder="0" style="border: medium none; overflow: hidden; height: 330px; width: 245px;background:#fff;"></iframe><span><a href="http://chomeieyza.blogspot.com/2011/12/tutorial-hide-fb-fan-pages-korang-di.html">Tutorial Here</a></span></div></div>

ABAB : Gantikan URL PAGE FB korang ! Pergi ke fb pages blog korang kat facebook then paste url dia ! tengok contoh dekat bawah ye .



3) Preview dan SAVE ! menjadi tak ? kalau ye tepuk kepala ! aiyooyoo ! HAHA . gurau je . tepuk tanganlah ! cepat ! yeayyy !


Disebabkan dah jadi, jadi korang kena tolong iza pulak . Klik Nuffnang iza Churp2 iza oke. Pomis ? Nah,  Nuffnang & Churpchurp . HEHE. dan klik nih jgk HERE ! thnks korang . Sayang korang ! hihii . ^.^

UPDATE!

Contoh lain selain nama "FaceBook" diatas 

http://i1120.photobucket.com/albums/l489/chomeieyza/32x170.png

♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

0 000 ucap syg pada Cik Iza:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_Jgn Lupe Klik!_

!♥2010, kini dan Selamanya! Hak Milik Cik Chomeieyza♥!