Tuesday, June 28, 2011

cOklat??

Tadi iza terbaca satu posting kat group,ada yang cakap makan coklat merbahaya tuk kesihatan...betol ke?? iza tak tawulah kesahihannya so my Chenta pon carikan artikel yang berkaitan dengan coklat nih...nak tawu tak?? jOm baca.... n_n





* Kajian oleh Holland's National Institute of Public Health and Environment mendapati coklat mengandungi 4 kali lebih antioxidants (catechins) berbanding teh hijau, yang mampu mencegah kanser dan sakit jantung. Antioxidants juga mencegah proses penuaan (aging) yang disebabkan oleh free radicals [Fakta: 100mg teh mengandungi 13.9 milligrams catechins; 100mg 'dark chocolate' mengandungi 53.5 milligrams of catechins].


* Coklat mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi sakit kronik, di samping bertindak sebagai penenang fikiran.

* Mengandungi Oleic Acid dan Stearic Acid, yang terbukti mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.
* Mengandungi phenolen yang mampu mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung.
* Mengandungi Seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti-depressant) - pernah dengar "makanlah coklat jika kamu dalam keadaan marah"?
* Mengandungi phenylethylamine, peningkat mood.
* Mengandungi vitamin B1, B2, D dan E, juga mineral seperti potassium dan magnesium.
* Satu kajian menunjukkan coklat bukan penyebab UTAMA punca keroakan gigi. Ini kerana coklat mengandungi mentega koko yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakannya (ketika makan coklat tersebut), dan bakteria tidak boleh hidup dalam kondisi yang sedemikian. Tambahan, koko itu sendiri merupakan agent antibakteria. Tapi ini tidak bermaksud anda tidak perlu gosok gigi (mak suruh) sebelum tidur yea.


Namun, coklat juga ada keburukannya..

* Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko), caffein (namun pada dos yang sangat rendah).
* Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat mereka yang sedang menaikkan berat badan).
* Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.
* Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine. Sekiranya kucing kesayangan anda tertelan seketul coklat, bawalah dia berjumpa dengan doktor haiwan dengan kadar segera. 

Korang tengOk citer Juvana kat TV3 semalam??? Kan Cikgu Zakiah ada cakap makan coklat baik tuk mereka melepaskan rasa geram atau marah yang ada dalam hati..sebab bila kita makan coklat ia dapat mengeluarkan hormon ape tah..( lupe plak..ngeh3..) tapi yang penting makan coklat bestt!! Lelaki pon ada yang menggemari coklat taw... Tak percaya? cuba tanya orang sekeliling korang...termasuk jugak My Chenta, dia sangat2 menyukai coklat.. ^.^
 

Tapi harus ingat, jangan makan terlalu banyak dan berlebihan nanti akan memudaratkan diri anda sendiri... :)

ce bayangkan law keyboard pc or laptop korg mcm nih??? hahaha...Agak2?

Dan coklat jugak boleh merapatkan silaturrahim n boleh memikat hati pasangan kita..huhu..Contoh bila pasangan kita merajuk or pada hari jadi atau hari yang bermakna dalam hidup mereka, benda yang paling asas n selalu menjadi present adalah COKLAT...coklat..memang sangat2 memikat... n_n
♥ Menarik? Like dan tinggalkan komen oke! tq ♥

8 000 ucap syg pada Cik Iza:

Roti Telur said...

saya suka makan roti telur ;p

♥Putrieyman♥ said...

@Roti Telur

alamak,law macam tuh susa sikit lah..hahahaaa... :D

Faten Ahmad said...

aku suke makan coklat. shah pun suke makan coklat. then kitorang pernah bagi sesama kitorang hadiah coklat. waahhh sweetnya..(:

♥Putrieyman♥ said...

@Faten Ahmad

hahaa..psangan yg manis!! sweetnyewww!! ^.^

FFAM said...

i love coklat...but not much....hehehe...

♥Putrieyman♥ said...

@FFAM

best kan mam coklat nih..hehee..:)

Faten Ahmad said...

@♥Putrieyman♥

alamak izaa! xde button like pulak kt komen ko nie.. hahahha

♥Putrieyman♥ said...

@Faten Ahmad

hahaha...nak butg like kat komen yew?? cm fb tuh? nanti aku cari koding ye sndri key..kui3..
aten3, Manisnyee faten ini..!! haaaa....sempottt lagi...!! hahahaaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_Jgn Lupe Klik!_

!♥2010, kini dan Selamanya! Hak Milik Cik Chomeieyza♥!